Mandarynkowe ciasto z delicjami

Mandarynkowe ciasto z delicjami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: anulka12
Dzisiaj proponuję pyszne połączenie biszkoptu, śmietany, mandarynek i delicji. Ciasto nie jest za słodkie, bardzo delikatne i rozpływa się w ustach. Najbardziej smakowało dzieciom, które ciągle domagały się dokładki. Serdecznie polecam!

Składniki

  • 300 ml śmietanki tortowej 30-36%
  • 4 łyzki cukru pudru
  • 2 galaretki mandarynkowe lub pomarańczowe + 2łyżeczki żelatyny
  • 2 opakowania delicji pomarańczowych lub morelowych
  • 1 tabliczka mlecznej czekoaldy + 3 łyżki śmietanki
  • 3 puszki mandarynek, można też użyć świeżych
  • biszkop według własnego przepisu
  • tortownica o średnicy 28 cm

Przygotowanie

  1. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 2 części. Dolny blat włożyć do tortownicy i nasączyć zalewą z mandarynek.
    Jedną galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny zalać 1 szkl. gorącej wody, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić, dodać cukier puder i gęstniejącą galaretkę.
    Od razu wyłożyć na przygotowany i nasączony blat połowę ubitej śmietanki. Ułożyć delicje i przykryć resztą śmietanki. Ciasto przykrywamy 2 blatem, nasączamy zalewą z mandarynek.



  2. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody. Czekoladę rozpuścić w rondelku z dodatkiem śmietanki. Gdy czekolada się rozpuści, od razu smarujemy wierzch ciasta. Na wystudzoną czekoladę układamy mandarynki. Całość zalewamy gęstniejącą galaretką.

  3. Ciasto zostawić w chłodnym miejscu przez 12 godzin.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (6)

Futka 19 października 2015
Świetne i bardzo smakowite ciasto :)
Konto usunięte 19 października 2015
Aniu, świetnie wymyśliłaś ten torcik, nie za wiele kremu i sporo owoców, super :)
Maudie 23 marca 2018
Super:)Mandarynki....w takim cieście...bajka,poezja smaków:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 ml śmietanki tortowej 30-36%
  • 4 łyzki cukru pudru
  • 2 galaretki mandarynkowe lub pomarańczowe + 2łyżeczki żelatyny
  • 2 opakowania delicji pomarańczowych lub morelowych
  • 1 tabliczka mlecznej czekoaldy + 3 łyżki śmietanki
  • 3 puszki mandarynek, można też użyć świeżych
  • biszkop według własnego przepisu
  • tortownica o średnicy 28 cm
Składniki