Mandarynkowa babka

Mandarynkowa babka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Uzależnia swoim smakiem i aromatem, puszysta i wilgotna. Przepis ze starego zeszytu.

Składniki

  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
  • Margaryna - 250 g
  • Cukier kryształ - 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Mandarynki - 3 szt.
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mandarynki obrać , wycisnąć sok. Margarynę rozpuścić. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

  2. Jaja ubić na puszysto z cukrem , dodawać mąki wymieszane z proszkiem , mieszając dodawać rozpuszczoną margarynę , na końcu sok z mandarynek, wszystko wymieszać.

  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jako że stary przepis więc forma z kółkiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, kółko posmarować tłuszczem. Wlać przygotowane ciasto , wstawić do piekarnika i piec 50 minut lub do suchego patyczka.

  4. Wystudzoną posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

gochna55 24 marca
W moim zeszycie nie mam takiego przepisu, (a mam własne, stare zeszyty - trzymam dla wnuczki), mam ciasto cytrynowe... Czytaj całość »
W moim zeszycie nie mam takiego przepisu, (a mam własne, stare zeszyty - trzymam dla wnuczki), mam ciasto cytrynowe - przepis ten sam, ale zamiast mandarynek - cytryny, czyli sok z 1-2 cytryn (zależy jakie są) i starta skórka (a to przepis jeszcze mojej Mamy). Chętnie zrobię na Święta w "babowej" formie :) :) Dzięki
Składniki
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
  • Margaryna - 250 g
  • Cukier kryształ - 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Mandarynki - 3 szt.
  • Cukier puder do posypania
Składniki