Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie!
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 318
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 474
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 318
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 474
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
Masa malinowa: Maliny miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy zmiksowane maliny oraz ostudzoną ale płynna galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nieco stężała.
Masa czekoladowa: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukier puder mieszamy ze śmietan-fixem. śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier z zagęstnikiem i czekoladę i dokładnie, ale krótko mieszamy. Masę wykładamy na górny biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Galaretka malinowa: Maliny miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Kiedy ostygnie mieszamy ze zmiksowanymi malinami. Tężejącą galaretkę wykładamy na masę czekoladową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego :)