Malinowo- cappuccinowe tiramisu deser

Malinowo- cappuccinowe tiramisu deser
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Black_soul
Popularny deser kuchni włoskiej urozmaiciłam o sezonowe maliny. Nie mogło też zabraknąć dekoracji dlatego deser posypałam startą czekoladą.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Nasączenie:
  • 100 ml gorącej wody
  • 5 łyżek śmietankowego cappuccino
  • Krem malinowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 szklanki malin
  • melisa do dekoracji

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. Biszkopt kroimy na małe prostokąty. Zaparzamy cappuccino, studzimy. Biszkopt polewamy cappuccino.

  2. Krem: Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy maliny i ucieramy.

  3. Składanie: Na spód pucharków dajemy biszkopty, nakładamy porcję kremu i dekorujemy melisą. Gotowe!

Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Nasączenie:
  • 100 ml gorącej wody
  • 5 łyżek śmietankowego cappuccino
  • Krem malinowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 szklanki malin
  • melisa do dekoracji
Składniki