malinowiec

malinowiec
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Typowo letni deser ze świeżymi owocami. Niebo w gębie :)

Składniki

  • podłużne biszkopty (ladyfingers) - kilkanaście sztuk
  • śmietanka 36% - 300 ml
  • mascarpone - 250 g
  • jogurt naturalny - 250 g
  • cukier puder - 1 szklanka
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • galaretka malinowa - 1 opakowanie
  • maliny - 350 g

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać galaretkę, rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, ostudzić, dodać maliny.

  2. Foremkę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć folią spożywczą. Do foremki przełożyć połowę galaretki, włożyć do lodówki do stężenia. Pozostałą w misce galaretkę również odłożyć do stężenia.

  3. Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzącej wody. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na gładki, gęsty krem. Dodać jogurt naturalny i esencję waniliową, wymieszać.

  4. 2-3 łyżki masy śmietankowej wymieszać z przestudzoną żelatyną, następnie całość przełożyć do reszty kremu i dokładnie wymieszać.

  5. Krem podzielić na dwie części. Zastygniętą galaretkę (tę w misce) energicznie przemieszać łyżką, tworząc "kryształki". Połowę kremu wymieszać z kryształkami galaretki, wyłożyć na warstwę galaretki zastygłej w foremce. Następnie wyłożyć masę śmietankową, a na niej biszkopty. Deser włożyć na 2-3 godziny do lodówki.

  6. Gdy deser stężeje, przełożyć go na deskę lub tacę odwracając foremkę do góry dnem, zdjąć folię. Kroić w plastry.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 02 sierpnia
Pyszotka:)
Składniki
  • podłużne biszkopty (ladyfingers) - kilkanaście sztuk
  • śmietanka 36% - 300 ml
  • mascarpone - 250 g
  • jogurt naturalny - 250 g
  • cukier puder - 1 szklanka
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • galaretka malinowa - 1 opakowanie
  • maliny - 350 g
Składniki