Malinowe oczy

Malinowe oczy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Delikatne ciasto z malinami

Składniki

  • Jajka -4 szt.
  • Mąka tortowa -16 dag
  • Cukier-16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sok zielony Kubuś 1 litr
  • Budynie waniliowe 64 g -2 szt.
  • Biszkopty okrągłe 100 g
  • Maliny świeże- 30 dag
  • Galaretka pomarańczowa -2 szt
  • Czekolada gorzka -1/2 tabliczki
  • Mleko -4 łyżki stołowe

Przygotowanie

  1. Blaszkę do pieczenia 24x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Zółtka ubić połączyć z białkami.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej.Delikatnie wymieszać i wyłożyć do blaszki.Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 20 min. lub do suchego patyczka.Przestudzić .Przekroić na połowę.

  2. Na soku ugotować budyń.Odlać szklankę soku wymieszać z budyniami,pozostałą część zagotować ,wlać rozpuszczone budynie ,chwilę pogotować.Gorące wyłożyć na połowę ciasta.

  3. Z biszkoptów wykroić kółka ułożyć na przestudzony budyń

  4. Kółka zapełnić malinami.

  5. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody , gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto.

  6. Przykryć drugą połową schłodzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej udekorować ciasto. Można posypać wiórkami kokosowymi jak kto lubi.

Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 09 sierpnia
Pyszne Ciasto:)
slodkisentyment 09 sierpnia
Bardzo fajne ciacho:)
babcitereskiciasta 18 sierpnia
Pyszne ciasto.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Jajka -4 szt.
  • Mąka tortowa -16 dag
  • Cukier-16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sok zielony Kubuś 1 litr
  • Budynie waniliowe 64 g -2 szt.
  • Biszkopty okrągłe 100 g
  • Maliny świeże- 30 dag
  • Galaretka pomarańczowa -2 szt
  • Czekolada gorzka -1/2 tabliczki
  • Mleko -4 łyżki stołowe
Składniki