Malinowa fantazja - sernik na zimno

Malinowa fantazja - sernik na zimno
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Uwielbiam smak letnich, orzeźwiających i mocno owocowych deserów. Tym razem zapraszam Was na malinową wersję sernika na zimno - pysznie słodką, ale orzeźwiająco kwaskową, z galaretką rubinową oraz biszkoptowym spodem. Sernik jest naprawdę pyszny - mocno malinowy, puszysty i delikatny. Zjadam jeden kawałek, bo reszta szybko zniknęła, więc chyba wszystkim smakowało ;)

Składniki

  • SPÓD:
  • 1 opakowanie miękkich biszkoptów
  • PONCZ (do namaczania biszkoptów):
  • 1 łyżka miodu malinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • SERNIK:
  • 550 g świeżych malin
  • 300 g serka mascarpone
  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 0,5 szklanki miodu malinowego
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • WIERZCH:
  • 1 opakowanie galaretki rubinowej
  • maliny
  • borówki

Przygotowanie

  1. SPÓD. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią, a na niej układamy miękkie biszkopty. Do miseczki wlewamy miód, sok z cytryny oraz wodę*. Wszystkie składniki energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia. Powstałym ponczem smarujemy bardzo delikatnie biszkopty (nie za dużo, aby nie stały się mokre).

    * W wersji dla dorosłych do ponczu możemy dodać odrobinę nalewki malinowej.

  2. SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 75 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Maliny miksujemy na gładki mus, który przecedzamy przez drobne sito, aby pozbyć sie malutkich pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny, cukier trzcinowy i miód malinowy. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia (pamiętajmy jednak, aby nie dopuścić do jej wrzenia). Następnie do musu malinowego dodajemy ser mascarpone oraz serek homogenizowany i miksujemy. Dalej, miksując powoli (aby nie dopuścić do powstania grudek), dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy do masy owocowo - serowej i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia.

    * Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości malin.

  3. WIERZCH. Galaretkę rubinową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody (około 400 ml) i studzimy. Na wierzchu stężałego sernika układamy świeże owoce, które zalewamy lekko tężejąca galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

  4. Życzę smacznego!

  5. :)

Komentarze do przepisu (8)

KulinarnaChwila 15 lipca
Pysznie wygląda:)
BEATA1978 16 lipca
Kasiu kusisz kolejnym serniczkiem. Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Obserwator 17 lipca
Rzeczywiście fantazja.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SPÓD:
  • 1 opakowanie miękkich biszkoptów
  • PONCZ (do namaczania biszkoptów):
  • 1 łyżka miodu malinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • SERNIK:
  • 550 g świeżych malin
  • 300 g serka mascarpone
  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 0,5 szklanki miodu malinowego
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • WIERZCH:
  • 1 opakowanie galaretki rubinowej
  • maliny
  • borówki
Składniki