Malinowa chmurka

Malinowa chmurka
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Znana i lubiana chyba przez wszystkich Malinowa chmurka.

Składniki

  • Ciasto: masło lub margaryna 65 g
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier puder 20 g
  • 2 żółtka
  • proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki ( nawet mniej )
  • cukier waniliowy 6 g
  • Krem : śmietana 30 % 400 ml
  • mascarpone 200 ml
  • cukier puder 1,5 łyżki
  • cukier waniliowy 18 g
  • Galaretka : maliny 430 g
  • 2 galaretki malinowe
  • wrząca woda 900 ml
  • Beza : 2 białka
  • cukier puder 100 g
  • mąka ziemniaczana 1,5 łyżeczki ( nawet mniej )
  • płatki migdałowe ok. 40 g

Przygotowanie

  1. Forma 21 X 21 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
    Bezę oraz kruchy spód można przygotować sobie dzień wcześniej.
    Beza będzie miała dość czasu, by idealnie się wysuszyć – najlepiej pozostawić ją w piekarniku przez całą noc.

    Ciasto.
    Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze.
    Ciasto odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką.
    Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
    Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 – 20 minut do ze złocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

    Beza.

    Schłodzone białka ubić do otrzymania sztywnej pianki.
    Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.
    Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia., rozłożyć masę bezową rozsmarować na kwadrat 21 X 21 cm. Oprószyć płatkami migdałów.
    Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

    Galaretka.
    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie.
    Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
    Ja formę wyłożyłam folią przezroczystą i dopiero położyłam kruche ciasto.

  2. Krem.
    Wszystkie składniki dobrze schłodzone umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania gęstego kremu.
    Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

    Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę.
    Schłodzić minimum 5-6 godzin , wtedy lepiej się kroi i jest smaczniejsza.

Komentarze do przepisu (2)

Pycha, slicznie wyszla :)
KORAL 17 sierpnia
Wyszła nieźle, ale do zdjęcia została już tylko taka bida :)Dziękuję.
Składniki
  • Ciasto: masło lub margaryna 65 g
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier puder 20 g
  • 2 żółtka
  • proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki ( nawet mniej )
  • cukier waniliowy 6 g
  • Krem : śmietana 30 % 400 ml
  • mascarpone 200 ml
  • cukier puder 1,5 łyżki
  • cukier waniliowy 18 g
  • Galaretka : maliny 430 g
  • 2 galaretki malinowe
  • wrząca woda 900 ml
  • Beza : 2 białka
  • cukier puder 100 g
  • mąka ziemniaczana 1,5 łyżeczki ( nawet mniej )
  • płatki migdałowe ok. 40 g
Składniki