Malinowa chmurka

Malinowa chmurka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Słodki krem mascarpone przełamany lekko kwaśnymi malinami w galaretce - takiej pokusie można ulegać codziennie!

Składniki

  • 150 g mąki
  • 30 g cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szkl wody
  • 500 ml śmietany 36%
  • Serek mascarpone 250 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto

    Pierwsze pięć składników mieszamy i zagniatamy kruche ciasto. Schładzany godzinę w lodówce. Wykładamy na blaszkę i pieczemy 15-20 min w 190 st C.

  2. Galaretka

    Galaretki malinowe rozrabiamy w 3,5 szkl wrzącej wody. Gdy lekko przestygną, dodajemy maliny. Wkładamy do lodówki. Gdy lekko stężenie, wylewamy ją na upieczony kruchy spód.

  3. Krem

    Mocno schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder miksujemy na gęsty krem. Wykładamy na zastygłą galaretkę.

  4. Beza

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i 150 g cukru. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia robiąc łyżką fantazyjne fale. Pieczemy godzinę w 140 st C. Delikatnie usuwamy papier i układamy bezę na wierzchu ciasta lekko dociskając.

    Chłodzimy ciasto w lodówce i zachwycamy nasze podniebienia...

Komentarze do przepisu (3)

SlodkoSlodka83 02 maja 2019
Pyszota :-)
Maudie 04 maja 2019
Obłędne :)Mniam!
slodkisentyment 05 maja 2019
Ale cudo :)
Składniki
  • 150 g mąki
  • 30 g cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szkl wody
  • 500 ml śmietany 36%
  • Serek mascarpone 250 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki