Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pyszne ciasto z odrobiną alkoholu ;-) Jeśli ktoś lubi drink malibu lub jest fanem kokosu, to ciasto z pewnością mu zasmakuje! Jest wyjątkowo delikatne, lekkie i nie za słodkie. Po prostu przepyszne! :-)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 160⁰C. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Do śmietany dolewamy malibu i dosypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. Jeden blat umieszczamy w tortownicy lub na paterze, ponczujemy go sokiem ananasowym, smarujemy polową kremu, nakładamy drugi blat, ponczujemy go i smarujemy resztą kremu. Obsypujemy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w chłodnym miejscu.