Małe chałki drożdżowo - śmietanowe

Małe chałki drożdżowo - śmietanowe
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Znacie przysłowie " kto jada w ostatki ten piękny i gładki " ? Dlatego przygotowałam fajne małe chałki drożdżowe na śmietanie

Składniki

  • 4 szklanki mąki szklanka poj. 210,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżki ciepłej wody,
  • 2 małe jajka lub jedno duże,
  • 1 śmietana 12 % 330 g,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę pszenną zrobić przez środek wgłębienie i wsypać suszone drożdże na drożdże dodać już z miski pół łyżeczki cukru i mąki zalać ciepłą wodą i lekko zamieszać, po boku mąki wsypać cukier oraz wbić jajka, odstawić na chwilę w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować, gdy jest już widoczna praca drożdży wtedy dodać śmietanę o temperaturze pokojowej

  2. Gdy jest już widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy za pomocą ręki wyrabiać ciasto tak długo aż miska w koło będzie czysta ( po mimo torbieli w dłoniach mam tyle siły że połamałam plastikową miskę w której wyrabiałam ciasto

  3. Wyrobione gładkie ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną lekko mąką, całość zrolować w gruby baton a następnie pokroić w mniejsze kawałki podobne do kopytek

  4. Z połączonych górą pasków uformować warkocz i skleić dolne części pasków, wszystkie chałki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia a w międzyczasie przygotować jajko do posmarowania chałek, jajko roztrzepać razem z łyżką mleka. Posmarować dokładnie wszystkie chałki roztrzepanym jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a mianowicie do podwojenia objętości chałek

  5. Jak już chałki podwoiły swoją objętość ( u mnie aż za bardzo

  6. Ostygnięte pyszne pachnące w całym domu puszyste chałki podałam ze świeżo ugotowanym gorącym kakao, chałki są super nie za słodkie takie w sam raz dla każdego. Jeżeli ktoś nie ma ochoty na bawienie się w kilka małych chałek wtedy można zrobić dwie duże, mi małych wyszło osiem sztuk. Takie swojskie chałki można zajadać ze swojskim dżemem i np. z zimnym mlekiem, z tego przepisu polecam również upieczenie bułek będziecie zachwyceni

Składniki
  • 4 szklanki mąki szklanka poj. 210,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżki ciepłej wody,
  • 2 małe jajka lub jedno duże,
  • 1 śmietana 12 % 330 g,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Składniki