Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1290
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 53
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Składniki
Mak zalać wrzącą wodą ,a następnie ją zlać i wlać mleko. Gotować na małym ogniu 30 min. ,zdjąć z ognia i zostawić na co najmniej 4 godziny. Odcedzić na sicie wyłożonym ściereczką ,odcisnąć i 3 razy przepuścić przez maszynkę. Migdały i orzechy posiekać. W rondlu o szerokim dnie rozpuścić masło i miód. Wrzucić mak i ,mieszając ,10 min. podsmażać na niewielkim ogniu ,pod koniec dodając opłukane rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową oraz wanilię utłuczoną w moździerzu z cukrem pudrem. Zdjąć z ognia i kiedy masa ostygnie ,wymieszać ją z utartymi z cukrem żółtkami i białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z solą ,cukrem waniliowym ,cynamonem ,skórką z cytryny i 25 g cukru. Pokruszone drożdże i 25 g cukru rozpuścić w mleku ,odstawić na 10 min. ,razem z masłem dodać do mąki. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na prostokąt 45x30 cm ,posmarować białkiem. Na ciasto wyłożyć masę makową i rozsmarować. Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. 1 pasek zwinąć i ułożyć na środku tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem. Pozostałe paski zwinąć wokół ślimaczka. Ciasto odstawić na 15 min. ,piec ok. 55 min.