Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3121
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3121
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i mlekiem. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, dołóż utarte z cukrem żółtko, surowe jajko, resztę mąki oraz rozpuszczone masło. Wyrób i przykryj.
? Mak zalej wrzątkiem, odcedź i zmiel trzykrotnie. Dodaj rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Całość przesmaż, a po przestudzeniu połącz z pianą z białek.
Ciasto rozwałkuj, rozsmaruj je masą, pozostawiając czyste brzegi, i zwiń w rulon.
Włóż makowiec do natłuszczonej, posypanej mąką formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w temp. 200°C.Źródło: Telemax