Makowy przekładaniec

Makowy przekładaniec
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ciasto drożdżowe z makiem i bakaliami, idealny świąteczny poczęstunek.

Składniki

  • Mak mielony 6 szklanek
  • Margaryna do pieczenia 1/2 kostki
  • Orzechy włoskie 150 g
  • Rodzynki sułtańskie 2/3 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki + 1/2 szklanki do ciasta
  • Cukier wanilinowy opakowanie 16 g 2 szt.
  • Wiórki kokosowe 1/2 szklanki
  • Jajko kurze 2 szt. + 1 szt. do ciasta
  • Mąka pszenna 450 g
  • Drożdże suszone 1 łyżeczka
  • Mleko ciepłe 1/2 szklanki
  • Olej 1/5 szklanki
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Margaryna do pieczenia 1/8 kostki opcjonalnie na posypkę
  • Cukier 1/4 szklanki opcjonalnie na posypkę
  • Mąka pszenna 1/4 szklanki opcjonalnie na posypkę

Przygotowanie

  1. Mak, margarynę, orzechy i 5 szklanek wody podgrzewać powoli często mieszając. Gotować bez przykrycia przez 15 minut od momentu zagotowania gęstej masy makowej, niemal cały czas mieszając. Dodać cukier, cukier wanilinowy, rodzynki oraz wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie mak odstawić do przestudzenia.

  2. Mąkę, cukier, drożdże i sól wymieszać, dodać olej, mleko oraz jajko i drewnianą łyżką wyrobić ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z których każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy, w której pieczone będzie ciasto.

  4. Tortownicę natłuścić margaryną i wysypać mąką. Na dnie ułożyć jeden z placków.

  5. Do maku przygotowanego w etapie 1 dodać dwa jajka i dokładnie wymieszać. Połowę maku wyłożyć na pierwszy placek ciasta w tortownicy i wyrównać powierzchnię.

  6. Na warstwie maku położyć drugi placek a następnie resztę maku i ponownie wyrównać.

  7. Ciasto wstawić do piekarnika, włączyć grzałkę dolną i górną, ustawić temperaturę na około 180 stopni Celsjusza i piec przez 20 minut od momentu osiągnięcia wymaganej temperatury.

  8. Z 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru i 1/8 kostki margaryny zagnieść posypkę, rozwałkować i wykrawać dekoracje. Ciasto wyjąć z piekarnika i na jego wierzchu ułożyć wykrojone dekoracje.

  9. Ciasto piec jeszcze przez 30 minut w piekarniku z włączoną tylko dolną grzałką.

Komentarze do przepisu (13)

Maudie 16 grudnia 2019
Ale pięknie wygląda! :)
slodkisentyment 16 grudnia 2019
Wspaniałości :)
KORAL 17 grudnia 2019
Super wygląda. I mam takie foremki, może kiedyś wypróbuje w takim cieście:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mak mielony 6 szklanek
  • Margaryna do pieczenia 1/2 kostki
  • Orzechy włoskie 150 g
  • Rodzynki sułtańskie 2/3 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki + 1/2 szklanki do ciasta
  • Cukier wanilinowy opakowanie 16 g 2 szt.
  • Wiórki kokosowe 1/2 szklanki
  • Jajko kurze 2 szt. + 1 szt. do ciasta
  • Mąka pszenna 450 g
  • Drożdże suszone 1 łyżeczka
  • Mleko ciepłe 1/2 szklanki
  • Olej 1/5 szklanki
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Margaryna do pieczenia 1/8 kostki opcjonalnie na posypkę
  • Cukier 1/4 szklanki opcjonalnie na posypkę
  • Mąka pszenna 1/4 szklanki opcjonalnie na posypkę
Składniki