Makowo-kokosowe z masą

Makowo-kokosowe z masą
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mariusz28
CIASTO PYSZNE POLECAM

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 szkl. cukru
  • 1szkl mąki
  • 1 szklanka maku
  • 1 szl. białek
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 margaryna-rozpuścić i wystudzić
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 szkl. mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna Kasia
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Ponadto:biszkopty i polewa
  • Poncz:
  • 1szkl. ciepłej wody
  • 3łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytr.

Przygotowanie

  1. CIASTO:do wysokiego naczynia wsypać-cukier,kokos,suchy mak,mąkę i proszek do piecz. wymieszać dokładnie,następnie cieniutkim strumieniem wlać margarynę i wymieszać mikserem na gładką masę.Białka ubić na sztywno i dodać do utartej masy,łyżką delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto wylać na formę 25/40 wyłożoną papierem.Piec 20-25 min w 180st.

  2. MASA:ugotować budyń z cukrem,do gorącego dodać suchą galaretkę i wymieszać .Budyń ostudzić i dodać porcjami do utartej margaryny.

  3. Ciasto makowe na sonczyć ponczem, trochę zostawić do biszkoptów. Na ciasto wylać budyń rozsmarować równo, namoczone biszkopty ułożyć obok siebie lekko wciskając w masę-ciasto polać polewą. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 28 lutego 2011
Ciasto boskie!Do ulubionych wedruje:)I oczywiscie 5!
Bardolka 28 lutego 2011
Tak zwany pijak :) Bardzo dobry :)
Stokrotkaa 19 listopada 2011
Ja znam to ciasto jako Bankowiec, bądź też "Cycki teściowej" ;) Jest Pyszne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 1 szkl. cukru
  • 1szkl mąki
  • 1 szklanka maku
  • 1 szl. białek
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 margaryna-rozpuścić i wystudzić
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 szkl. mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna Kasia
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Ponadto:biszkopty i polewa
  • Poncz:
  • 1szkl. ciepłej wody
  • 3łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytr.
Składniki