Makowiec zwijany na kruchym cieście

Makowiec zwijany na kruchym cieście
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Makowiec zwijany na kruchym cieście

Składniki

  • (szklanka 250 ml) Mąka 4,5 szklanki
  • Masło 200 g
  • Smalec łyżka
  • Śmietana 18 % 3 pełne łyżki
  • Żółtka 5
  • Jajko
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżki
  • Masa makowa z puszki 850 g

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier, kolejno dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia i mieszamy. dodajemy posiekane masło, smalec i mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto będzie klejące podsypujemy mąką. Przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 3 części. Za pomocą dłoni rozpłaszczamy na grubość ok. 5 mm. rozpłaszczmy na prostokąt o długości nie dłuższej niż wielkość blaszki. Blat najlepiej podsypać mąką, dzięki temu ciasto nie będzie kleiło się do blatu i ułatwi to zwijanie.


    Na rozpłaszczone ciasto wykładamy 1/3 masy makowej i zwijamy w roladę, zaczynając najpierw od zwinięcia krótszych boków do środka. Jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej.


    Postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Gotowe rolady zawijamy w papierem do pieczenia zostawiając lukę pomiędzy ciastem a papierem ok. 0,5 mm do 1 cm maksymalnie.


    Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni góra dół bez termoobiegu.

    Po tym czasie rozcinamy papier i sprawdzamy zarumienienie ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt blade wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika bez przykrywania papierem. Gotowe rolady posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego!

    (makowce można przygotować wcześniej i zamrozić)

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 13 grudnia 2020
Pyszotka:)
gosiamamba 15 grudnia 2020
Witam, zrobiłam, mąki dałam około 5 szklanek - ciasto lekko się kleiło, a śmietanę dałam 12%, piekłam ... Czytaj całość »
Witam, zrobiłam, mąki dałam około 5 szklanek - ciasto lekko się kleiło, a śmietanę dałam 12%, piekłam przez 50 minut. Troszkę z wierzchu mi popękał ( a makowce zwijane z ciasta drożdżowego pękają mi po bokach :D ) - w smaku bardzo dobry ( 1 już zniknął ) - 2 zamrożę na święta - dzięki. Życzę zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego 2021 Roku - oby był lepszy od tego co odchodzi.
kulinarneprzygody 15 grudnia 2020
ślicznie dziękuje :) wesołych świąt :*
Składniki
  • (szklanka 250 ml) Mąka 4,5 szklanki
  • Masło 200 g
  • Smalec łyżka
  • Śmietana 18 % 3 pełne łyżki
  • Żółtka 5
  • Jajko
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżki
  • Masa makowa z puszki 850 g
Składniki