Makowiec zawijany:

Makowiec zawijany:
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: helenapon
Piekę go zawsze w dzień Wigilii, by pięknie pachniał na świątecznym stole i był świeżutki.

Składniki

  • Ciasto:
  • 700 g przesianej mąki tortowej
  • 60 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 170 g roztopionego, letniego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • Masa makowa:
  • 800 g maku
  • mleko do zalania maku (tak, by mak był przykryty)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 2 łyżki rumu
  • 300 g różnych bakalii
  • 4 żółtka
  • 4 ubite białka
  • Dodatkowo:
  • lukier do oblania upieczonych makowców
  • smażona skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie

  1. Świeże drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka. Konsystencja zaczynu drożdżowego powinna przypominać gęstą, kwaśną śmietanę. Odstawić na chwilę, by drożdże podrosły.
    Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić żółtka, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wyrobić gładkie , lśniące ciasto.
    Na koniec wlać roztopione, letnie masło i tak długo wyrabiać aż ciasto wchłonie całe masło. Przykryć ściereczką i odstawić by urosło. Po wyrośnięciu ciasto "odgazować" czyli krótko zarobić i znów odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części.
    Mak przesypać do garnka i zalać mlekiem tak, by przykryło mak.
    Gotować na wolnym ogniu około 10 minut , cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Zestawić do ostygnięcia. Mocno odcisnąć i zmielić dwa razy razem z bakaliami.
    Wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodając płynny miód, roztopione letnie masło i ubitą pianę.
    Tak przygotowaną masę także podzielić na trzy równe części.

    Każdą część ciasta rozwałkować cieniutko na kształt prostokąta.
    Rozłożyć masę makową i zwinąć w roladę.
    Każdą zawinąć w papier do pieczenia (ale luźno) by ciasto podczas pieczenia mogło rosnąć.
    Ponownie wstawić do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika - posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka.
    Piec 35 minut w tem. 180 stopni -góra/dół.
    Po ostudzeniu - oblać lukrem i dowolnie udekorować.

Komentarze do przepisu (1)

wmk 01 grudnia 2021
Przepysznie wygląda!!
Pozdrowienia
Składniki
  • Ciasto:
  • 700 g przesianej mąki tortowej
  • 60 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 170 g roztopionego, letniego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • Masa makowa:
  • 800 g maku
  • mleko do zalania maku (tak, by mak był przykryty)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 2 łyżki rumu
  • 300 g różnych bakalii
  • 4 żółtka
  • 4 ubite białka
  • Dodatkowo:
  • lukier do oblania upieczonych makowców
  • smażona skórka pomarańczowa do dekoracji
Składniki