Ciasto
Do dużej miski wsyp mąkę i na środku zrób dołeczek
Wkrusz do niego drożdże, posyp je łyżką cukru, wlej ciepłe mleko i przysyp całość lekko mąką
Przykryj do czasu aż drożdże zaczną pracować na ok. 15 min
W tym czasie żółtka utrzyj na białą masę z pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cukru waniliowego
Gdy drożdże zaczną pracować dodaj do nich utarte żółtka i wyrabiaj aż ciasto przestanie się lepić (ok. 15 min)
Następnie dodaj masło i olej i ponownie wyrób do uzyskania jednolitego ciasta (ok. 5-10 min)
Uformuj z ciasta kulę. przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 min
Masa makowa
Do garnka wsyp mak, dodaj mleko, cukier, cukier waniliowy, miód i masło i gotuj na małym ogniu aż płyn odparuje nie zapominając o mieszaniu
Odstaw do wystudzenia najlepiej na balkon lub parapet
Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodaj do zimnej masy makowej
Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową
Strucla makowa
Wyrośnięte ciasto wyrób przez kilka minut
Rozwałkuj na prostokąt o grubości 3-4 mm
Na ciasto wyłóż masę makową i rozsmaruj równą warstwą pozostawiając 2 cm odstępu od brzegów
Dłuższy bok ciasta zawiń do środka, następnie zawiń ciasto z dwóch krótszych boków, żeby masa makowa nie wypłynęła w trakcie pieczenia
Następnie zwiń ciasto w rulon zaczynając od założonego dłuższego boku
Zwinięte ciasto zawiń w papier do pieczenia pozostawiając ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni żeby ciasto mogło wyrosnąć
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 min (grzałka góra-dół)
Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą i polej wystudzone ciasto, udekoruj wg uznania
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej