Makowiec zawijany

Makowiec zawijany
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Pyszne tradycyjne ciasto z makiem, idealne na bożonarodzeniowy stół

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • Masa makowa:
  • 100 g maku mielonego
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko
  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów
  • garść pokrojonych rodzynek
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Przygotowanie

  1. Ciasto

    Do dużej miski wsyp mąkę i na środku zrób dołeczek
    Wkrusz do niego drożdże, posyp je łyżką cukru, wlej ciepłe mleko i przysyp całość lekko mąką
    Przykryj do czasu aż drożdże zaczną pracować na ok. 15 min
    W tym czasie żółtka utrzyj na białą masę z pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cukru waniliowego
    Gdy drożdże zaczną pracować dodaj do nich utarte żółtka i wyrabiaj aż ciasto przestanie się lepić (ok. 15 min)
    Następnie dodaj masło i olej i ponownie wyrób do uzyskania jednolitego ciasta (ok. 5-10 min)
    Uformuj z ciasta kulę. przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 min

  2. Masa makowa

    Do garnka wsyp mak, dodaj mleko, cukier, cukier waniliowy, miód i masło i gotuj na małym ogniu aż płyn odparuje nie zapominając o mieszaniu
    Odstaw do wystudzenia najlepiej na balkon lub parapet
    Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodaj do zimnej masy makowej
    Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową

  3. Strucla makowa

    Wyrośnięte ciasto wyrób przez kilka minut
    Rozwałkuj na prostokąt o grubości 3-4 mm
    Na ciasto wyłóż masę makową i rozsmaruj równą warstwą pozostawiając 2 cm odstępu od brzegów
    Dłuższy bok ciasta zawiń do środka, następnie zawiń ciasto z dwóch krótszych boków, żeby masa makowa nie wypłynęła w trakcie pieczenia
    Następnie zwiń ciasto w rulon zaczynając od założonego dłuższego boku
    Zwinięte ciasto zawiń w papier do pieczenia pozostawiając ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni żeby ciasto mogło wyrosnąć
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 min (grzałka góra-dół)
    Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą i polej wystudzone ciasto, udekoruj wg uznania

Komentarze do przepisu (4)

ewka16 27 listopada 2020
domowy najlepszy :)
Maudie 27 listopada 2020
Uwielbiam:)
KulinarnaChwila 29 listopada 2020
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • Masa makowa:
  • 100 g maku mielonego
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko
  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów
  • garść pokrojonych rodzynek
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
Składniki