Makowiec zawijany

Makowiec zawijany
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Makowiec zawijany to fajna propozycja na Świąteczny stół.

Składniki

  • Ciasto;
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 180 ml letniego mleka,
  • 150 g masła,
  • 6 żółtek ,
  • 21 g drożdży suchych,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżki rumu.
  • Masa;
  • 500 g maku,
  • 170 g cukru,
  • 100 g rodzynków,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 6 białek.
  • Lukier;
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 - 4 łyżki gorącej wody.

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  2. Masa makowa;

    Mak zalać wrzątkiem ( do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

  3. Ciasto dzielimy na 3 równie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 2,5-3 cm.

    Masę makową też dzielimy na 3 części.

    Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową i zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem i masą. Wykładamy na blaszkę piekarnikową. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

  4. Lukier:

    Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.

    Wystudzone makowce polewamy lukrem i ozdabiamy makiem lub wg własnego uznania.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (5)

kucharka-amatorka 06 grudnia 2019
U Ciebie już pachnie Bożym Narodzeniem.
slodkisentyment 09 grudnia 2019
Pyszne ciacho :)
ElMar 13 grudnia 2019
Pyszności:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto;
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 180 ml letniego mleka,
  • 150 g masła,
  • 6 żółtek ,
  • 21 g drożdży suchych,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżki rumu.
  • Masa;
  • 500 g maku,
  • 170 g cukru,
  • 100 g rodzynków,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 6 białek.
  • Lukier;
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 - 4 łyżki gorącej wody.
Składniki