Makowiec z pianą

Makowiec z pianą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Makowiec z pianą na półkruchym cieście.

Składniki

  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Cukier 3 łyżki do ciasta + 4/5 szklanki do piany
  • Jajka 5 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Margaryna do pieczenia schłodzona 100 g do ciasta + 60 g do maku
  • Mak mielony 200 g
  • Orzechy włoskie łuskane 70 g
  • Miód (może być sztuczny) 1/4 szklanki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g każde
  • Rodzynki 1/3 szklanki
  • Bułka tarta 1/2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Orzechy można lekko rozdrobnić, ale nie jest to konieczne.

  2. Mąkę, orzechy, 60 g margaryny i 500 ml wody podgrzewając powoli doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut.

  3. Dodać miód, cukier wanilinowy, rodzynki i bułkę tartą. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.

  4. Szklankę mąki, trzy łyżki cukru, 2 żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia i 100 g margaryny posiekać, aby rozdrobnić margarynę, następnie zagnieść do połączenia składników.

  5. Tortownicę o średnicy około 22 cm lekko natłuścić i posypać mąką.

  6. Dno tortownicy wyłożyć ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.

  7. Do przestudzonej masy makowej dodać 2 żółtka oraz 1 całe jajko i dokładnie wymieszać.

  8. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć masę makową i piec całość przez 30 minut.

  9. 4 białka ubić na sztywno.

  10. Nie przerywając ubijania dodawać małymi porcjami 4/5 szklanki cukru.

  11. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie ubić.

  12. Pianę z białek wyłożyć na wierzch masy makowej. Teraz pora pofantazjować. Przy użyciu pałeczki, widelca lub czegokolwiek narysujcie jakieś wzory w pianie. Całość pieczcie jeszcze przez 20 minut.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 26 lutego
Pyszotka :)
Składniki
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Cukier 3 łyżki do ciasta + 4/5 szklanki do piany
  • Jajka 5 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Margaryna do pieczenia schłodzona 100 g do ciasta + 60 g do maku
  • Mak mielony 200 g
  • Orzechy włoskie łuskane 70 g
  • Miód (może być sztuczny) 1/4 szklanki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g każde
  • Rodzynki 1/3 szklanki
  • Bułka tarta 1/2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
Składniki