Makowiec z jabłkami i powidłami

Makowiec z jabłkami i powidłami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
porcja na dużą blaszkę :)

Składniki

  • Ciasto I:
  • 2 całe jajka
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 paczki margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru ( nie cała)
  • Ciasto II:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. suchego maku
  • 20 dkg margaryny
  • 20 dkg cukru pudru
  • 3 żółtka (z jajek ubić pianę)
  • powidła, jabłka, rodzynki

Przygotowanie

  1. I ciasto: wszystkie składniki razem wymieszać i rozsmarować na blaszce (będzie dość rzadkie) na ciasto rozsmarować powidła, jabłka i posypać rodzynkami.

  2. II ciasto: wszystkie składniki wymieszać z białek ubić pianę i dodać do reszty ciasta, delikatnie wymieszać i kłaść na wcześniejszą warstwę.Piec 45 minut w 180 stopniach. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

anetaa26 01 kwietnia 2013
smakowicie wyglada :)
Maudie 13 kwietnia 2013
Anetko,a czy margaryny do ciasta utrzeć,czy roztopić?
Maudie 16 kwietnia 2013
Dziękuję za odpowiedź a ciasto PYCHA!:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto I:
  • 2 całe jajka
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 paczki margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru ( nie cała)
  • Ciasto II:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. suchego maku
  • 20 dkg margaryny
  • 20 dkg cukru pudru
  • 3 żółtka (z jajek ubić pianę)
  • powidła, jabłka, rodzynki
Składniki