Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto, które możemy podać na co dzień lub na święta. Lubię je bo dzięki jabłkom pozostaje długo wilgotne i świeże. Możemy dodać do niego też troszkę bakalii.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1068
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 65
Składniki
Mak zalewamy wrzątkiem w garnku tak, by niewiele było wody nad warstwą maku i zostawiamy na noc do namoczenia. Rano mielimy go dwukrotnie.
Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i 3 żółtkami. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do masy z żółtkami i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy, a na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Wszystko razem dobrze mieszamy. Masę wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.