Makowiec z budyniem

Makowiec z budyniem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Makowiec na kruchym cieście z kruszonką, Makowiec z masą budyniową i polewą cytrynową. Makowiec wyszedł bardzo pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -125 g. masła -100 g. cukru -1 jajko -2 żółtka (białka do maku)
  • -250 g. mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 l. mleka -2 budynie waniliowe z cukrem
  • -100 g. płatków migdałowych
  • MASA MAKOWA:
  • -1 puszka maku -2 białka zostawione z ciasta
  • KRUSZONKA: -200 g. masła
  • -150 g. cukru -1 cukier waniliowy -200 g. mąki
  • POLEWA CYTRYNOWA:
  • -150 g. cukru pudru -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • -ok.2 łyżek gorącej wody

Przygotowanie

  1. ciasto- Zmiksować masło z cukrem, jajkiem i żółtkami.Przesiać tam mąkę z proszkiem, zmiksować na niskich obrotach miksera. Zagnieść i wylepić blaszkę 22x36, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej.

  2. masa budyniowa-Na mleku ugotować budynie, wmieszać migdały i ostudzić do letniego, często mieszając.
    masa makowa-Białka ubić ze szczyptą soli i wmieszać do masy makowej. Na surowe ciasto kłaść kupkami połowę każdej masy na przemian.

  3. Z drugimi połowami mas, postąpić tak samo z tym, że gdzie była masa makowa tam kłaść budyniową itd.

  4. kruszonka-Zmiksować masło z cukrem potem mąką na gruby ''żwirek''. Rozsypać na górę ciasta.

  5. Piec ok. 1 godz. w 175 *C.

  6. polewa-Przesiać cukier puder, dodać ekstrakt cytrynowy, albo sok z połowy cytryny.Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Polać zaraz ''za nitką'' górę przestygniętego makowca.

Komentarze do przepisu (8)

bryssska 08 grudnia 2018
Biorę całą blaszkę, pycha ;-D
kuchmariola63 09 grudnia 2018
Ja poproszę porcję do kawy :)
fafiatko 09 grudnia 2018
Przepyszne! a ja przed sniadaniem :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -125 g. masła -100 g. cukru -1 jajko -2 żółtka (białka do maku)
  • -250 g. mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 l. mleka -2 budynie waniliowe z cukrem
  • -100 g. płatków migdałowych
  • MASA MAKOWA:
  • -1 puszka maku -2 białka zostawione z ciasta
  • KRUSZONKA: -200 g. masła
  • -150 g. cukru -1 cukier waniliowy -200 g. mąki
  • POLEWA CYTRYNOWA:
  • -150 g. cukru pudru -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • -ok.2 łyżek gorącej wody
Składniki