Makowiec w czekoladzie

Makowiec w czekoladzie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Sprawdzony przepis na "Makowiec w czekoladzie"

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60 ml letniego mleka
  • 5 dag roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 i 1 dag świeżych drożdży
  • 2 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżki wódki lub spirytusu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 7-8 łyżek gotowej masy makowej np. z puszki
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mleka, wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki, znów wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Pozostałą mąkę przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj wyrośnięty rozczyn, żółtka, przestudzone masło, pozostały cukier i mleko, sól, cukier wanilinowy oraz wódkę lub spirytus. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.

  3. Przełóż do miski wysypanej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut, by podwoiło swą objętość.

  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Rozłóż na nim masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Zwiń wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce ciasta podkładając pod spód.

  5. Ciasto włóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu). Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu wierzch ciasta polej polewą czekoladową.

  6. Rada: Makowiec można upiec kilkanaście dni przed świętami i zamrozić. Ciasto udekoruj polewą czekoladową lub lukrem dopiero wtedy, gdy się rozmrozi.

    Źródło: Świat i Ludzie

Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60 ml letniego mleka
  • 5 dag roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 i 1 dag świeżych drożdży
  • 2 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżki wódki lub spirytusu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 7-8 łyżek gotowej masy makowej np. z puszki
  • polewa czekoladowa
Składniki