Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowiec w czekoladzie"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 41
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 41
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mleka, wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki, znów wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj wyrośnięty rozczyn, żółtka, przestudzone masło, pozostały cukier i mleko, sól, cukier wanilinowy oraz wódkę lub spirytus. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Przełóż do miski wysypanej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut, by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Rozłóż na nim masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Zwiń wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce ciasta podkładając pod spód.
Ciasto włóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu). Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu wierzch ciasta polej polewą czekoladową.
Rada: Makowiec można upiec kilkanaście dni przed świętami i zamrozić. Ciasto udekoruj polewą czekoladową lub lukrem dopiero wtedy, gdy się rozmrozi.Źródło: Świat i Ludzie