makowiec ucierany...

Przepis dnia 2016-12-19
makowiec ucierany...
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
szybki do zrobienia i bardzo smaczny makowiec

Składniki

  • Ciasto: 5 jaj
  • 1 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 3/4 miękkiej margaryny
  • 3 łyżeczki proszku
  • 1 łyżka octu
  • Masa makowa: puszka masy makowej
  • ubita piana z 2-3 białek
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki dżemu (ja dałam jeżynowy)

Przygotowanie

  1. ciasto:
    jajka ubić z cukrem następnie dodać miękką margarynę, olej i pozostałe składniki. Ciasto dobrze wymieszać mikserem będzie dość gęste ale takie właśnie ma być.

  2. masa makowa:
    masę makową wyjąć z puszki dodać, bakalie i ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać.

  3. ciasto wylać na dużą blachę (25x36cm) na wierzch wyłożyć masę makową. Ja dodatkowo po wyłożeniu masy przemieszałam widelcem żeby były esey floresy ale nie jest to konieczne.
    Piec około 50-60 min w 160 st.

  4. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem

Składniki
  • Ciasto: 5 jaj
  • 1 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 3/4 miękkiej margaryny
  • 3 łyżeczki proszku
  • 1 łyżka octu
  • Masa makowa: puszka masy makowej
  • ubita piana z 2-3 białek
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki dżemu (ja dałam jeżynowy)
Składniki