Makowiec na puszystym cieście

Przepis dnia 2015-11-20
Makowiec na puszystym cieście
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 5 dużych łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • DODATKI:
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.

  2. Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.

  3. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).

  4. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem

  5. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

moniia 15 listopada 2015
Robisz smaki:)jutro piekę:)
GREGORHSPEED 15 listopada 2015
Chętnie bym się poczęstował <3
grazka950 15 listopada 2015
wygląda pięknie i zachęcająco do spróbowania :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 5 dużych łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • DODATKI:
  • cukier puder
Składniki