Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :)
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1954
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1760
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 114
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 66
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1954
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1760
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 114
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 66
Składniki
Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.
Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Życzę smacznego! :)