Makowiec na pomarańczowo.

Makowiec na pomarańczowo.
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jan16
Ciasto proszkowe z wykorzystaniem suchego maku. Delikatne w smaku.

Składniki

  • masło "Smakowita" 250 gram
  • cukier kryształ 150 gram
  • sól szczypta
  • olejek cytrynowy 1 sztuka
  • mąka wrocławska 500 gram
  • proszek do pieczenia 16 gram
  • mak suchy 100 gram
  • sok pomarańczowy 100 ml
  • tłuszcz do formy i tarta bułka do posypania

Przygotowanie

  1. W makutrze ucieramy masło na puszystą masę z cukrem, solą i olejkiem cytrynowym. Dodajemy jajka po jednej sztuce i dokładnie mieszamy.

  2. W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem.

  3. Do makutry wrzucamy po jednej łyżce proszku mączno - makowego na przemian z sokiem pomarańczowym.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę do baby smarujemy tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 min. SMACZNEGO !

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 24 stycznia 2019
Coś dla mnie :)
Jan16 25 stycznia 2019
Bardzo się ciesze, że trafiłem ciastem w gust :)
Maudie 25 stycznia 2019
I to bardzo :)
Składniki
  • masło "Smakowita" 250 gram
  • cukier kryształ 150 gram
  • sól szczypta
  • olejek cytrynowy 1 sztuka
  • mąka wrocławska 500 gram
  • proszek do pieczenia 16 gram
  • mak suchy 100 gram
  • sok pomarańczowy 100 ml
  • tłuszcz do formy i tarta bułka do posypania
Składniki