Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: asia67
odmiana dla tradycyjnej strucli makowej

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 2 szkl
  • margaryna 2/3 kostki
  • cukier 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietana kwaśna 1 łyżka
  • masa makowa: mak 80 dag
  • cukier ok 2/3 szkl
  • miód 2 łyżki
  • masło 1/2 kostki
  • powidła śliwkowe 1 słoik
  • orzechy, rodzynki, morele
  • olejek waniliowy lub migdałowy
  • jajka 3 szt

Przygotowanie

  1. 1. na ciasto rozpuścić margarynę, wystudzić, na stolnicę przesiać mąkę razem z proszkiem, dodać margarynę, śmietanę, zagnieść ciasto, owinąć w folię i włozyć do zamrażalnika,
    2. mak zalać gorącą wodą, trzymać na małym ogniu ok 5 min, zostawić na noc,
    3. mak odcedzić, zmielić na średniej siatce 2 razy,
    4. w rondlu rozgrzać masło, dodać mak, miód, cukier, podgrzewać na małym ogniu, dodać jajka, bakalie, p[owidła i olejek,
    5. ciasto wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na grubej tarce do formy, lekko ubić na spodzie, na ciasto wyłozyć masę makową, wyrównać, piec ok 50 min w 180 st,
    6. polać polewą czekoladową,




    smacznego

Składniki
  • ciasto: mąka pszenna 2 szkl
  • margaryna 2/3 kostki
  • cukier 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietana kwaśna 1 łyżka
  • masa makowa: mak 80 dag
  • cukier ok 2/3 szkl
  • miód 2 łyżki
  • masło 1/2 kostki
  • powidła śliwkowe 1 słoik
  • orzechy, rodzynki, morele
  • olejek waniliowy lub migdałowy
  • jajka 3 szt
Składniki