Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Makowiec niekoniecznie trzeba piec tylko od święta

Składniki

  • Mąka pszenna 6 szklanek
  • Śmietana kwaśna 1 szklanka
  • Cukier puder 1,5 szklanki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Margaryna (roztopiona) 30 dag
  • Jajka 6 szt.
  • Masa makowa 1 puszka

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy do tego roztopioną i lekko przestudzoną margarynę. Z 5 jajek oddzielamy do osobnej miski białka. 1 całe jajko oraz 5 żółtek mieszamy dokładnie ze śmietaną i wlewamy do miski z sypkimi składnikami i margaryną. Całość energicznie zarabiamy i odstawiamy na ok. 30 minut w chłodne miejsce.

  2. Białka, które nam pozostały z robienia ciasta, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

  3. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na 3 części. Rozwałkujemy je na placki i każdy z nich smarujemy masą makową. Zwijamy je w rolady i zaklejamy boki, aby w czasie pieczenia masa nie wypłynęła nam z ciasta. Gotowe makowce układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.

Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 10 marca 2016
Pyszny <3
Futka 10 marca 2016
Przepyszny makowiec :)
AdaAN 19 lipca 2016
czy jakiś aromat dodaje Pani do ciasta?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna 6 szklanek
  • Śmietana kwaśna 1 szklanka
  • Cukier puder 1,5 szklanki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Margaryna (roztopiona) 30 dag
  • Jajka 6 szt.
  • Masa makowa 1 puszka
Składniki