makowiec na kruchym cieście...

makowiec na kruchym cieście...
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: izaa_a
ten makowiec szybko się robi i jest bardzo smaczny, przepis zapisany wieki temu na skrawku kartki nawet nie wiem skąd czasem się trafi uboga w bakalie masa makowa więc dodaję jeszcze rodzynki, orzechy itd

Składniki

  • ciasto: 3 szkl maki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka octu
  • masa makowa: 1 opakowanie masy makowej
  • 4 białka ubite na pianę
  • trochę wódki
  • ok 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • lukier: pół szklanki cukru pudru
  • 1-1,5 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. masę makową przekładamy do miski, dodajemy, jeśli chcemy dodajemy bakalie, cukier, bułkę tartą i na końcu piane ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.

  2. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części jedna (ta na spód) może być trochę większa. Więc większa częścią ciasta wykładamy dno formy. Na ciasto wykładamy masę a na wierzch kruszymy resztę ciasta; posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st

  3. Cukier puder ucieramy z mlekiem i lukrujemy wystudzone ciasto

Składniki
  • ciasto: 3 szkl maki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka octu
  • masa makowa: 1 opakowanie masy makowej
  • 4 białka ubite na pianę
  • trochę wódki
  • ok 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • lukier: pół szklanki cukru pudru
  • 1-1,5 łyżki mleka
Składniki