Makowiec na cieście drożdżowym.

Makowiec na cieście drożdżowym.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Makowiec na cieście drożdżowym. Polecam.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, łączymy z rozpuszczoną margaryną. Dodajemy drożdże (wcześniej zmieszane z 3 łyżkami cukru), 2 jajka, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy oraz szczypta soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta rozwałkowujemy 2 kwadraty o bokach 30 cm 30 cm. Na rozwałkowany kwadraty z ciasta rozsmarowujemy masę makową z marginesem po obwodzie 2 cm. Zwijamy w rulon, boki zlepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczone makowce polewamy lukrem lub polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.


  2. Wykonanie polewy:

    Do roztopionego masła dodajemy pozostałe składniki, cały czas mieszamy. Gęstość polewy regulujemy mlekiem.


    Smacznego:)

Składniki
Składniki