Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
MIęciutki makowiec na spodzie biszkoptowym z kokosem i orzechami.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Mak należy sparzyć wrzątkiem by nie był gorzki. Ważne jest by skosztować mak przed użyciem czy przypadkiem nie ma w sobie goryczy (czasem się zdarza, że w opakowaniu jest stary mak). Po zalaniu i odcedzeniu maku wrzątkiem należy poczekać aż on wyschnie i wtedy go zmielić. Jeżeli chcecie możecie kupić gotowy mak mielony.
Do średniej wielkości garnka wlej mleko i dodaj laskę cynamonu. Gotuj przez około 5 minut. Dodaj do garnka zmielony mak, orzechy, miód, rodzynki oraz masło. Całość gotuj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu by nie przywarło do dna. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Ugotowany mak odcedź z mleka na sitku wyłożonym gazą. W misie miksera ubij na sztywno białka i cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce cukru. Masa z białek powinna być błyszcząca jak ta przygotowana do bezy. Białka połącz delikatnie z makiem.
Blachę o wymiarach 27x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 15 minut.
Biszkopt: Jajka ubij na jasną i puszystą masę razem z cukrem (około 10 minut miksowania). W międzyczasie rozpuść w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej masło i połącz z 1 łyżką ubitych jajek. Do jajek dodaj przesianą mąkę oraz masło. Wszystko delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj. Biszkopt wylej na wierzch maku i rozprowadź równomierną warstwę. Wstaw do pieca nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 10-12 minut do zezłocenia.
Gdy ciasto się już upiecze odstaw na bok do całkowitego wystudzenia. Obróć ciasto do góry nogami ( ja na wierzch biszkoptu położyłem deseczkę i obróciłem razem. Ciasto udekoruj z wierzchu orzechami lub wiórkami kokosowymi.