Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Makowiec (ciasto makowe) bez mąki idealny na Świąteczny Stół.

Składniki

  • 8 jajek,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki maku,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5-6 kropliaromatu migdałowego,
  • 1 ½ szklanki bakalii: rodzynki, suszona żurawina, , migdały, wiórka kokosowe, orzechy laskowe.

Przygotowanie

  1. Mak zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 minut pod przykryciem, studzimy i odcedzamy. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa (drobne oczka).

    Masło z cukiem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mak, bułkę tartą, cukier waniliowy i aromat, dalej miksujemy do połączenia się składników.

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy posiekane bakalie i mieszamy.

    Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

Dolcevita-in-my-kitchen 14 października 2020
Jaki pyszny makowiec :)
Składniki
  • 8 jajek,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki maku,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5-6 kropliaromatu migdałowego,
  • 1 ½ szklanki bakalii: rodzynki, suszona żurawina, , migdały, wiórka kokosowe, orzechy laskowe.
Składniki