Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Mak, margarynę i 2 szklanki wody zagotować. Płytę grzewczą ustawić na niewielką moc.
Dodać drobno posiekane lub zblendowane orzechy i gotować pod przykryciem przez około 10 minut.
Dodać miód, sól, cukier wanilinowy, olejek lub cukier migdałowy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz drobno pokrojone figi i morele.
Całość gotować bez przykrycia jeszcze przez około pięć minut.
Dodać wiórki kokosowe i bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Jajka i cukier utrzeć mikserem do białości.
Dodać połowę mąki pszennej, sól, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy i dokładnie zmiksować.
Połowę mąki posiekać z margaryną, dodać do ciasta przygotowywanego w etapach 6 i 7, zmiksować.
Dwie łyżki ciasta odłożyć do dekoracji.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 26 cm.
Ciasto powinno być sprężyste i delikatne, klejące się do rąk. Wyłożone do tortownicy posypać obficie mąką i równomiernie rozprowadzić na dnie dłonią lub łyżką.
Do maku dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Mak wyłożyć na ciasto w tortownicy i wygładzić powierzchnię.
Do ciasta odłożonego w etapie 9 dodać mąkę tak, aby ciasto stało się bardziej zwarte i możliwe było rozwałkowanie go i wycięcie dekoracji.
Z ciasta wyciąć dowolne dekoracje i ułożyć na makowcu.
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza w piekarniku z włączoną dolną grzałką.
Makowiec przed podaniem powinien być całkowicie wystudzony, wówczas nie będzie się sypał po rozkrojeniu.