Makowiec

Makowiec
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wspaniałe ciasto do kawki.

Składniki

  • Składniki:
  • Mąka pszenna 1 kg
  • Drożdże 10 dag
  • Mleko 1 ½ szklanki
  • Masło 35 dag
  • Cukier 30 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Żółtka 4 szt.
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Sól do smaku
  • Skórka z cytryny
  • Składniki na masę:
  • Mak ½ kg
  • Cukier 30 dag
  • Białka 4 szt.
  • Masło 5 dag
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Bakalie( rodzynki, orzechy, migdały)
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Skórka z cytryny

Przygotowanie

  1. Przygotowanie maku:
    Mak zalać wodą i gotować przez godzinę na małym ogniu. Odsączyć i zmielić na gęstym sicie trzy razy. Następnie utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, posiekaną skórką z pomarańcza i cytryny. Po czym wymieszać z bakaliami i ubitą na sztywno pianą z białek.
    Przygotowanie ciasta:
    Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem. Resztę mleka zgotować i zaparzyć 1/5 mąki. Dodać podrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka ubite z cukrem oraz szczyptę soli. Dobrze wyrobić ciasto, gdy będzie gładkie, wlać letnie stopione masło. Dalej wyrabiać, wsypać cukier waniliowy i dodać skórkę z cytryny, jeszcze raz dokładnie wyrobić i odstawić do podrośnięcia. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować dwa prostokąty, posmarować masą makową, zwinąć i pozostawić na 15 minut. Piec w temperaturze e200 stopni przez około 45-50 minut

Składniki
  • Składniki:
  • Mąka pszenna 1 kg
  • Drożdże 10 dag
  • Mleko 1 ½ szklanki
  • Masło 35 dag
  • Cukier 30 dag
  • Jajka 2 szt.
  • Żółtka 4 szt.
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Sól do smaku
  • Skórka z cytryny
  • Składniki na masę:
  • Mak ½ kg
  • Cukier 30 dag
  • Białka 4 szt.
  • Masło 5 dag
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Bakalie( rodzynki, orzechy, migdały)
  • Cukier waniliowy 1 torebka
  • Skórka z cytryny
Składniki