Makowiec

Makowiec
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Makowiec na spodzie z mąką krupczatką - pełen maku, pełen smaku:)

Składniki

  • spód:
  • mąka krupczatka 30 dag
  • masło 20 dag
  • cukier puder 3 łyżki
  • jajko 1 szt
  • masa makowa:
  • mak 50 dag
  • dżem śliwkowy 3 łyżki z czubkiem
  • masło 12,5 dag
  • miód płynny 2 łyżki
  • rodzynki 1 garść
  • jajka 3 szt
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Spód: schłodzone masło szybko zagniatamy z jajkiem, mąką krupczatką i cukrem pudrem. Z dobrze wyrobionego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 min.
    Masa makowa: mak sparzamy, odsączamy na gęstym sicie i dwukrotnie mielimy. Do maku dodajemy żółtka, dżem, stopione masło, miód i rodzynki /jeśli ktoś nie lubi rodzynek może je pominąć lub zastąpić orzechami/. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy na koniec do masy makowej i delikatnie łączymy.
    Schłodzone ciasto przekładamy na spód natłuszczonej blaszki - ciasto możemy zetrzeć na tarce bezpośrednio na spód blaszki i lekko dociskając wylepić dno formy. Na ciasto wykładamy masę makową i pieczemy ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
    Upieczone i wystudzone ciasto dekorujemy według uznania - proponuję obficie polukrować.

Komentarze do przepisu (6)

bryssska 20 grudnia 2018
Cudny jest, kocham makowce ;-D
Docherro 20 grudnia 2018
Cudny,kocham makowe ciacha:)
babcitereskiciasta 28 grudnia 2018
Lubię takie makowce na kruchym czy drożdżowym cieście.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • spód:
  • mąka krupczatka 30 dag
  • masło 20 dag
  • cukier puder 3 łyżki
  • jajko 1 szt
  • masa makowa:
  • mak 50 dag
  • dżem śliwkowy 3 łyżki z czubkiem
  • masło 12,5 dag
  • miód płynny 2 łyżki
  • rodzynki 1 garść
  • jajka 3 szt
  • tłuszcz do formy
Składniki