Makowiec

Makowiec
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jagoda63
MAKOWIEC - 2 STRUCLE

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO: 2,5 szklanki mąki, 0.5 kostki margaryny Kasi, 8-10 łyżek cukru, 7 dkg drożdży, 3 żółtka, 1 szklanka mleka,
  • SKŁADNIKI MASA MAKOWA: 2 szklanki maku, 5 dkg margaryny, 2 białka, 3-5 łyżek cukru lub miodu naturalnego, cukier wanilinowy, ro

Przygotowanie

  1. WYKONANIE Przygotować rozczyn z drożdży (drożdże z 2 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem i 2-3 łyżkami mąki utrzeć na jednolita masę konsystencji gęstej śmietany, dodać nieco ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia). Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, rozczyn z drożdży i resztę mleka. Wyrabiać ciasto, dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Do zmielonego maku dodać roztopiony tłuszcz, cukier wanilinowy, bakalie, olejek migdałowy, miód naturalny, albo cukier. Ubić z białek pianę i połączyć z makiem. Podzielić wyrośnięte ciasto na dwie części, rozwałkować, smarować rozmąconym białkiem, nałożyć masę makową, zwinąć w struclę u ułożyć na blasze. Na koniec posmarować wierzch strucli żółtkiem.

  3. Włożyć do piekarnika na 15 minut na 150 st.C potem zwiększyć temperaturę do 180-200 st C i piec ok. 45 minut. Sprawdzić na koniec patyczkiem, żeby ciasto nie było surowe. Polukrować strucle obsypać orzechami, wiórkami kokosowymi, wg uznania.

Składniki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: 2,5 szklanki mąki, 0.5 kostki margaryny Kasi, 8-10 łyżek cukru, 7 dkg drożdży, 3 żółtka, 1 szklanka mleka,
  • SKŁADNIKI MASA MAKOWA: 2 szklanki maku, 5 dkg margaryny, 2 białka, 3-5 łyżek cukru lub miodu naturalnego, cukier wanilinowy, ro
Składniki