Makowe inspiracje

Makowe inspiracje
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ciasto które zachwyca wyglądem i smakiem

Składniki

  • Jajka kurze - 6 szt.
  • Mąka tortowa - 24 dag
  • Cukier kryształ - 24 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Mak - 1/2 szklanki
  • Ananasy w syropie - 580 g
  • Konfitura wiśniowa - 240 g
  • Galaretka o smaku wiśniowym - 1 szt.
  • Śmietana 30 % - 400 ml
  • Galaretka przezroczysta - 2 szt.
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Mleko - 3 łyżki
  • Ryż preparowany - 1 szklanka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem na końcu dodać mak i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec 20 minut lub do suchego patyczka.

  2. Konfiturę rozpuścić w rondelku , dodać galaretkę wiśniową rozpuścić , pozostawić do wystygnięcia. Z ananasów odlać syrop, 1 szklanka , wlać do garnka dodać 1 szklankę wody , zagotować , rozpuścić galaretki przezroczyste, pozostawić do stężenia. Ciasto przekroić na połowę, na jedną wyłożyć konfiturę , ułożyć ananasy.

  3. Śmietanę ubić na sztywno dodać krzepnące galaretki wyłożyć na ciasto.

  4. Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko, wyłożyć na ciasto, posypać ryżem preparowanym. Schłodzić w lodówce 3 godziny.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 12 maja
Pyszności :)
marianna1289 12 maja
Dziękuję
mangiare 14 maja
fajny przepis!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Jajka kurze - 6 szt.
  • Mąka tortowa - 24 dag
  • Cukier kryształ - 24 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Mak - 1/2 szklanki
  • Ananasy w syropie - 580 g
  • Konfitura wiśniowa - 240 g
  • Galaretka o smaku wiśniowym - 1 szt.
  • Śmietana 30 % - 400 ml
  • Galaretka przezroczysta - 2 szt.
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Mleko - 3 łyżki
  • Ryż preparowany - 1 szklanka
Składniki