Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowe gwiazdeczki"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 18
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 33
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 18
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 33
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 34
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy, mielony mak, drobno posiekane migdały (lub pokruszone na kawałki płatki migdałowe), pokrojoną ostrym nożem margarynę oraz całe jajko.
Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto migdałowo-makowe. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki do schłodzenia (na 60 min). Po tym czasie zimne ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3 mm.
Foremką w kształcie gwiazdki (lub inną) wycinaj małe ciasteczka. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozłóż ciasteczka, pozostawiając między nimi odstępy. Piecz około 8 minut w temperaturze 170 st. Wyjmij, ostudź.
Połowę ostudzonych ciasteczek posmaruj ulubionym dżemem (np. morelowym, truskawkowym lub wiśniowym). Przykryj resztą gwiazdek, lekko dociśnij, aby ciasta się zlepiły. Marcepan zagnieć z odrobiną żółtego barwnika spożywczego. Rozwałkuj na cienki płatek. Za pomocą mniejszych foremek o tym samym kształcie wycinaj żółte gwiazdki.
Na wierzchu każdego sklejonego ciasteczka umieść niewielką ilość tego samego dżemu. Na nim umieść marcepanową gwiazdkę, lekko dociśnij. Odstaw do całkowitego stężenia.
czas ok. 60 min; porcja – 115 kcal, cena 50 grŹródło: Świat kobiety