Makowe ciasteczka

Makowe ciasteczka
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Cudownie kruche makowe ciasteczka o oryginalnym smaku. Trudno się od nich oderwać.

Składniki

  • mąka pszenna 125 g
  • suchy mak ( lekko zmielony )40 g
  • cukier puder 45 g
  • masło 100 g
  • cukier waniliowy 1/2 płaskiej łyżeczki
  • sól szczypta
  • cynamon 1/3-1/4 łyżeczki
  • 1 białko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie

  1. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy , cynamon, sól oraz zmielony mak. Schłodzone masło kroimy w drobne cząstki, dodajemy do mąki i zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Wyrobione ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm i wycinamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy suchym zmielonym makiem, wymieszanym z cukrem trzcinowym.
    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C - 185°C przez ok. 11-12 minut.

Składniki
  • mąka pszenna 125 g
  • suchy mak ( lekko zmielony )40 g
  • cukier puder 45 g
  • masło 100 g
  • cukier waniliowy 1/2 płaskiej łyżeczki
  • sól szczypta
  • cynamon 1/3-1/4 łyżeczki
  • 1 białko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Składniki