Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowczyk z wiśniami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1161
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1161
Składniki
Wiśnie (bez pestek) przełożyć na sitko i osączyć z zalewy. Marcepan pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dołożyć masło pokrojone na kawałeczki. Wbić 2 jajka i zagnieść na kruszonkę. Blachę 32x39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie równomiernie rozsypać 2/3 przygotowanej kruszonki. Docisnąć ją do dna blachy. Na cieście rozłożyć wiśnie.
Mak wymieszać z pozostałymi jajkami, proszkiem budyniowym i śmietaną. Masę makową rozsmarować na wiśniach. Wierzch ciasta posypać resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po ok. 40 minutach zwiększyć temperaturę do 200°C. Ciasto wystudzić na blasze, pokroić na porcje. Podawać np. z bitą śmietaną lub z dodatkową porcją wiśni z kompotu.Źródło: Życie na gorąco