Makowa rolada z białek z kremem budyniowym

Przepis dnia 2013-04-14
Makowa rolada z białek z kremem budyniowym
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
pyszny sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • białka 1 szkl.
  • cukier puder 1 szkl.
  • sól szczypta
  • wiórki kokosowe 1 szkl.
  • mak 1 szkl.
  • mąka tortowa 0,5 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • KREM:
  • budyń waniliowy u mnie z kawałkami białej czekolady 1,5 szt.
  • mleko 0,5 l
  • margaryna 1/4 kostki

Przygotowanie

  1. Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, do piany powoli dodawać cukier puder, nadal ucierając. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mak oraz wiórki.
    Przełozyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika i piec w temp. 200 stopni C. przez ok 15-20 minut. Ja piekłam za długo i pozniej przez to miałam problem ze zwijaniem rolady, bo ciasto było zbyt spieczone. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przełozyć na wilgotną ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier i delikatnie zwinąć roladę, odstawić.

  2. Krem: Ugotowac budyń, gdy będzie gęstniał dodać margarynę, wymieszać. Rozwinąć roladę i posmarować ją kremem. Delikatnie zawinąć i owinąć folia spozywczą, wstawić najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (9)

irma 13 kwietnia 2013
Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie białek, ciasto wygląda bardzo apetycznie :)Do ulubionych.
anetas197601 13 kwietnia 2013
Zgadzam się z Irmą, też zabieram a zostawiam kciuka :))
sereberko80 13 kwietnia 2013
dziękuję dziewczyny i polecam :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • białka 1 szkl.
  • cukier puder 1 szkl.
  • sól szczypta
  • wiórki kokosowe 1 szkl.
  • mak 1 szkl.
  • mąka tortowa 0,5 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • KREM:
  • budyń waniliowy u mnie z kawałkami białej czekolady 1,5 szt.
  • mleko 0,5 l
  • margaryna 1/4 kostki
Składniki