Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ulubiony deser na Święta Bożego Narodzenia to makowiec. W tym roku wygra jego niezwykła wersja - Makowa chmurka Na kruchym spodzie upiekłam grubą warstwę makową. Wierzch to warstwa masy śmietanowej i oczywiście beza :) To jest przepyszne!
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35965
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 156
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 275
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 327
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35965
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 156
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 275
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 327
Składniki
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć dno prostokątnej formy o wymiarach 22x31 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.
W garnku zagotować mleko, wsypać mak, dodać orzechy i bakalie, odstawić do ostygnięcia. dodać miód i żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dołożyć do maku, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C piec ok. 40-50 minut. Całkowicie ostudzić. Wyjąć z formy.
Białka wlać do miski, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Wsypać mąkę, krótko zmiksować. Blaszkę w której piekliśmy ciasto odwrócić do góry dnem, przykryć papierem do pieczenia załamując go na brzegach. Wyłożyć pianę z białek, rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15 minut. Po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 25 minut. Całkowicie ostudzić.
Mascarpone wyłożyć do miski, wlać śmietankę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę. Na całkowicie ostudzone ciasto z makiem wyłożyć śmietanową masę, rozsmarować na całej powierzchni. Na wierzch ułożyć bezę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na cała noc.