Makowa babka

Makowa babka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Białka, mąka i masa makowa. I wyszła mi pyszna babka.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka białek
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa: 1 szklanka białego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 100g śmietany 30%
  • 1/2 laski wanilii
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • ew. 1 łyżka siekanych migdałów
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mak wypłukać i zalać 1/2 litra wrzątku. Postawić na najmniejszym ogniu i gotować 30 minut. Woda powinna tylko lekko mrugać. Po tym czasie przecedzić przez sitko, a następnie zemleć dwa razy. Przełożyć do rondla, dodać cukier, masło i przesmażyć, cały czas mieszając.

  2. Z laski wanilii wyskrobać ziarenka. Wrzucić razem z laską do śmietany i całość gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie wyjąć laskę i dodać śmietanę do maku. Całość smażyć przez kolejne 10-15 minut. Potem dodać skórkę i ew. migdały i odstawić do ostygnięcia.

  3. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  4. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do przestudzonej masy makowej. Następnie wlać masło. Wymieszać. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie szpatułką.

  5. Ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


    Smacznego :)

Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka białek
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa: 1 szklanka białego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 100g śmietany 30%
  • 1/2 laski wanilii
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • ew. 1 łyżka siekanych migdałów
  • cukier puder do posypania
Składniki