Makiełki według Ewy Wachowicz

Makiełki według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Makiełki zwane również makiami lub makówkami. Przepis pochodzi z 410. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 250 g maku
  • 3 czerstwe kajzerki
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść płatków migdałów
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • kilka suszonych moreli
  • kilka suszonych śliwek
  • 5 łyżek miodu
  • bakalie do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mak namoczyć (najlepiej przez całą noc). Przelać wrzątkiem i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

  2. Masło roztopić w garnku i lekko przypalić.

  3. Białko oddzielić od żółtka, żółtko dodać do maku. Dorzucić bułki namoczone w ciepłym mleku. Dosypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów, rodzynki oraz pokrojone morele, śliwki i orzechy. Wlać masło. Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.

  4. Białko ubić. Pianę dodać do makowej masy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.

  5. Nakładać gałkownicą. Udekorować bakaliami.

Składniki
  • 250 g maku
  • 3 czerstwe kajzerki
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść płatków migdałów
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • kilka suszonych moreli
  • kilka suszonych śliwek
  • 5 łyżek miodu
  • bakalie do dekoracji
Składniki