Makiełki

Makiełki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Nieodłączny towarzysz Świąt Bożego Narodzenia , fenomenalna ciepła przekąska sylwestrowa a także jako wspomnienie Świąt w całkowicie normalnym czasie .

Składniki

  • * 0.5 kg mąki * 1/4 kostki świeżych drożdży * 1/3 kostki margaryny
  • * 2 żółtka * Szczypta soli * Około 125 ml mleka
  • * 2 łyżki cukru do ciasta + 1 łyżeczka cukru do zaczynu
  • * 2 garście orzechów laskowych lub włoskich
  • * Duża puszka masy makowej około 850 g.
  • * 1/4 kostkę masła * 3 czubate łyżki miodu .
  • * 1/4 buteleczki olejku migdałowego.

Przygotowanie

  1. Z drożdży , 1 łyżeczki cukru , 1 łyżki mąki i ciepłego odrobimy mleka robimy zaczyn . Powinien on być jednolity i niezbyt rzadki .Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Powinien nam wyrosnąć cały kubek.

    Do miski wsypujemy mąkę , 2 żółtka , szczyptę soli ,cukier , wyrośnięte drożdże oraz ciepłe mleko . Całość zgniatamy w kulkę . Następnie dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę i wyrabiamy na jednolite ciasto .

    Ciasto powinno być gładkie i nie powinno kleić się do rąk . Jeśli się klei należy podsypać mąką i nadal wyrabiać . Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość .

    Kiedy ciasto będzie gotowe dzielimy je na 2 części . Jedną rozwałkowujemy podsypując mąką na ok 3 mm a drugą przykrywamy żeby ni wyschła.

    Rozwałkowany kawałek kroimy w szersze paski dobrze oprószamy mąką , układamy paski jeden na drugim i kroimy w małe trójkąty. Robimy tak z drugim kawałkiem .

  2. Gotowy makaron drożdżowy gotujemy w osolonej wodzie , od wypłynięcia około 5 minut . Odcedzamy i przekłądamy do innego garnka. Tak również robimy z drugą częścią .

    Do odcedzonego i najlepiej jeszcze ciepłego makaronu dodajemy masło , miód , olejek migdałowy , masę makową oraz posiekane drobno orzechy . Całość mieszamy długą drewnianą łyżką aż wszystkie składniki połączą się i oblepią nasz makaron . Należy cały czas mieszać aby uniknąć przypalenia.

    Makiełki są gotowe . Najlepsze do spożycia na ciepło .

    Życzę smacznego.

    Małgośka w Kuchni

Komentarze do przepisu (2)

Jakie apetyczne. Narobilas mi checi :)
Malgoskawkuchni 10 stycznia
Są genialne . Niby robi je się ja Boże Narodzenie , ale są zbyt smaczne na jednorazowy rzut ;)
Składniki
  • * 0.5 kg mąki * 1/4 kostki świeżych drożdży * 1/3 kostki margaryny
  • * 2 żółtka * Szczypta soli * Około 125 ml mleka
  • * 2 łyżki cukru do ciasta + 1 łyżeczka cukru do zaczynu
  • * 2 garście orzechów laskowych lub włoskich
  • * Duża puszka masy makowej około 850 g.
  • * 1/4 kostkę masła * 3 czubate łyżki miodu .
  • * 1/4 buteleczki olejku migdałowego.
Składniki