Makaroniki z kremem maślanym

Makaroniki z kremem maślanym
> 3-4 os.
> 30 min
trudne
przystępne
postanowiłam po raz pierwszy zrobić makaroniki-pyszne, małe ciasteczka migdałowe z kremem maślanym. Chociaż nie wyszły zbyt piękne to smakowały rewelacyjnie.

Składniki

  • -100g cukru pudru -100g maki migdałowej lub bardzo drobno zmielonych migdałów
  • -2 białka -mała szczypta soli -55g cukru -barwnik spożywczy
  • KREM -150g masła -50g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Cukier puder wraz z mąką migdałową przesiewamy do miski.
    Następnie w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.

    Piana musi być sztywna, błyszcząca a cukier całkowicie rozpuszczony. Następnie dodajemy barwnik


  2. Do piany dodajemy mąkę migdałową z cukrem pudrem i bardzo delikatnie mieszamy razem, najlepiej łyżką.
    Masę przekładamy do rękawa, wyciskamy małe okrągłe ciasteczka na blaszkę. Uderzamy delikatnie blaszką o stół by usunęły się bąbelki powietrza.

    Odkładamy je na ok 30 minut by obeschły, jak dotkniemy placem nie powinny brudzić.

    Makaroniki pieczemy ok 10 minut w temp 170 stopni, potem uchylamy piekarnik by wyszła para i dosuszamy jeszcze ok 15 minut.
    Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i powstałym kremem przekładamy ciasteczka.

Komentarze do przepisu (7)

babcitereskiciasta 24 maja 2019
Kasiu, jakie one śliczne i na pewno pyszne. Ja od dawna się przymierzam, muszę wreszcie się zmobilizować i upiec.:)
pelen_brzuszek 24 maja 2019
codowne :)
Maudie 24 maja 2019
Wyszły śliczne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • -100g cukru pudru -100g maki migdałowej lub bardzo drobno zmielonych migdałów
  • -2 białka -mała szczypta soli -55g cukru -barwnik spożywczy
  • KREM -150g masła -50g cukru pudru
Składniki