magic cake - magiczne ciasto trzywarstwowe

magic cake - magiczne ciasto trzywarstwowe
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
Magic cake bardzo proste w wykonaniu ciasto a magiczne ponieważ do formy wlewamy jednolite ciasto a podczas pieczenia a raczej studzenia powstają trzy różne warstwy. Dolna warstwa tego ciasta jest zwarta, nieco zakalcowata. Środkowa warstwa to jakby delikatny krem budyniowy; a górna warstwa ciasta, to ciasto sufletowe. Moje ciasto jest dość niskie bo piekłam w formie 20x25cm następnym razem upiekę w mniejszym naczyniu żaroodpornym. W tortownicy nie radzę piec bo ciasto jest rzadkie i jest ryzyko że nam wypłynie; no chyba że macie super szczelną...

Składniki

  • 4 jajka
  • 500 ml letniego mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • łyżeczka octu

Przygotowanie

  1. masło rozpuścić i przestudzić. Białka z octem ubić na sztywno, odstawić na bok. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Dodać masło oraz łyżkę wody i dalej zmiksować 1-2 minuty. Następnie przesiać do miski mąkę i dobrze połączyć mikserem. Powoli dolewać mleko.

  2. Na końcu partiami, delikatnie dodawać ubite białka; ja już na tym etapie mieszam rózgą.

  3. Masę (będzie bardzo rzadka) przelać do natłuszczonej blaszki i piec 50 minut (po potrząśnięciu blaszką powinno się lekko ruszać) w temperaturze 160 stopni. Wystudzić; posypać cukrem pudrem...

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 02 lipca
Faktycznie magiczne;)
Składniki
  • 4 jajka
  • 500 ml letniego mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • łyżeczka octu
Składniki