Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lukrowane pączusie"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy mleko, łyżkę mąki i wlewamy rozczyn do zagłębienia w mące. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Potem wsypujemy pozostały cukier, rozpuszczone, letnie masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli. Wyrabiamy i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.
Formujemy małe pączki i odstawiamy na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Przygotowujemy lukier i lukrujemy nim osączone z tłuszczu pączki.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,15 zł.</strong>Źródło: Rewia