Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lody truskawkowe"
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 106
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 515
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 50
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24730
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 106
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 515
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 50
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24730
Składniki
czas przygotowania: 20 minut (+ chłodzenie ok. 3 godzin), cena porcji: ok. 1,5 zł, 268 kcal, dla 8 osób
Sparz jajka wrzątkiem, oddziel żółtka. Zmiksuj je z cukrem. Dodaj śmietanę. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 8 minut).
Umyj dokładnie truskawki, oczyść z szypułek. Zmiksuj.
Dodaj truskawkowy mus do podgrzanej śmietany i dobrze wymieszaj. Przelej do płaskiego naczynia o pojemności 1,5 litra. Wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmij lody i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Ponownie włóż do zamrażalnika na 30 minut. Tę czynność powtarzaj 2-3 razy – lody będą puszyste!Źródło: Olivia